Jaeger-LeCoultre Reverso

  Jaeger-LeCoultre

Reverso Tribute

Q3902420
  Jaeger-LeCoultre

Reverso Lady

2653409
  Jaeger-LeCoultre

Reverso Classic Duetto

Q2662430
  Jaeger-LeCoultre

Reverso Duo

Q2718410
  Jaeger-LeCoultre

Reverso One

Q3363401
  Jaeger-LeCoultre

Reverso Classic Large Small Second

3858522
  Jaeger-LeCoultre

Reverso Classic Medium Small Seconds

2438522
  Jaeger-LeCoultre

Reverso Classic Medium Thin

2542540
  Jaeger-LeCoultre

Reverso Classic Medium Thin

2548140
  Jaeger-LeCoultre

Reverso Classic Small

2618540
  Jaeger-LeCoultre

Reverso One Duetto

3348420
  Jaeger-LeCoultre

Reverso One Duetto

3342520
  Jaeger-LeCoultre

Reverso One Duetto Moon

3352120

Jaeger-LeCoultre Reverso – en irreversibel och fascinerande tidhållare

Bakom alla legendariska armbandsur finns det en fascinerande historia. En hook som fångar uppmärksamheten och drar in dig i sagan. Bakom Reverso finns berättelsen om en brittisk officer i Indien vars boettglas repades under en polomatch. En kombination av hängivet arbete, inspiration och en urmakares ambition ledde till framväxten av ett armbandsur på en svängande boett som skyddar mot stötar. Och så var Reverso uppfunnen. Nuförtiden är det den ultimata art deco-klassikern och har med rätta tagit platsen som världens mest berömda icke-runda armbandsur. Med sin kvadratiska boett är det den perfekta pjäsen för alla som vill ha en elegant och unik kreation. Den är varken för liten, för flashig eller känns överväldigande runt handleden.

Det här är ett ur som inte tar överhanden. Klassiskt, fashionabelt och aldrig tråkigt. Anmärkningsvärt är att det knappt finns några andra modeller som passar lika bra både till herrar och damer. Den roterande boetten hos Reverso innebär att det nästan är givet med en gravering. Bara ett fåtal tidiga Reverso-modeller saknar gravering. Dessa är därför extra eftertraktade. Reverso finns i flera storleksutföranden och med olika mekaniska funktioner. Faktum är att det skulle kunna skrivas hela böcker om Reverso. Men vänta nu … Det har det ju också gjorts. Av ingen mindre än Jaeger-LeCoultre i egen hög person. Precis som IWC och dess nästan tvåhundra sidor långa bok om Portugieser finns det en riktig tegelsten om Reverso.

Jaeger-LeCoultre Reverso i siffror – topp 5 fakta

38: 38 x 24 exklusiv krona inklusive luggar

Designen har förblivit i stort sett oförändrad genom åren. Till och med storleken på Reverso Classique med sina 38 x 24 millimeter är samma som på ursprungsuret. Viktigt att understryka är att Reverso inte är missvisande i storleken. Uren ser något mindre ut i verkligheten eftersom luggarna inte är särskilt framträdande, utan smälter in väl i boettdimensionerna.

4: Bollsport på fyra ben

Reverso har en roterande boett som från början var avsedd att användas av brittiska officerare i Indien, eftersom de ofta spräckte eller repade sina armbandsur när de spelade polo. Boetten kunde vridas när glaset på armbandsuret behövde skyddas under matcherna. Reverso blev snart en ikon för art deco-stilen och väldigt populär bland samhällets övre skikt. Uret utmärker sig självt med skarpa geometriska former. Det är också ett av de första koncepten bakom det som nuförtiden kallas för art deco-armbandsur: klassiska, eleganta pjäser med kvadratiska eller utbuktande boettformer som är kännetecknande för tidsepoken. Det är inte bara den vridbara boetten på Reverso som för tankarna till denna konstform, utan även de tre strecken ovanför och under urtavlan som är en av dess utmärkande egenskaper.

150: En rik variation av 150 egenskaper

Även om Reverso är väldigt stilren rent visuellt är den också väldigt mångfacetterad. Om vi räknar in det kvadratiska Reverso-utförandet – Reverso Squardra – i kollektionen består den av hela 150 olika modeller. Det finns versioner i olika storlekar, material och med en mängd olika komplikationer. Exempel är Standard-Reverso (Classique) och de större Reverso-versionerna (Grande Taille, Grande Reverso och Grande Revers Ultra Thin). Det finns även utföranden med anmärkningsvärt varierade komplikationer, t.ex. minutrepeater och evighetskalender.

Reversos variationsrikedom är verkligen otrolig, särskilt med tanke på att mångfalden bakom utbudet kräver ett lika stort utbud av urverk som är särskilt framtagna för just Reverso-kollektionen. Som en symbol för armbandsur är detta ett exempel på en pjäs som bygger på ädelmetaller. Reverso är en klassisk handuppdragen modell med raka, kvadratiska former och vridbar boett. Den har också en relativt tunn kaliberkonstruktion och har på grund av de små boettmåtten bara utrymme för rotorer av det mindre snittet. Nuförtiden erbjuds Reverso som kvartsur, handuppdragen och i automatiskt utförande.

2: En duo av urtavlor

Både herr- (Duoface) och damversionerna (Duetto) har dubbelt så många urtavlor som de flesta andra armbandsur. Båda tavlorna visar tiden, till skillnad från hos mer komplicerade armbandsur, där det andra registret ofta är reserverat för en annan komplikation. Det bästa exemplet på detta är Patek Philippe Sky Moon Tourbillon som har en stjärnspäckad natthimmel på baksidan. Urtavlorna på Reverso skiljer sig åt enbart i stilen – den ena är ljus och den andra är mörk. Det här är ett ur som enkelt anpassar sig efter bärarens garderob.

3: Hyllning till den tredimensionella tourbillonen

I samband med 175-årsjubileet för Jaeger-LeCoultre gavs det ut en begränsad utgåva av Reverso Gyrotourbillon II (75 komponenter). Precis som modellen som lanserades fyra år tidigare – Gyrotourbillon I – har det här uret en tourbillon och två infattningar som roterar tredimensionellt på två axlar för att jämna ut dragningskraftens verkan. Boetten på uret är gjord av platinum och har vunnit flera priser, bland annat för bästa komplikation vid Grand Prix d’Horlogérie. En annan jubileumsutgåva är Reverso Tribute 1931 som lanserade till kollektionens 80-årsjubileum. Det är en Reverso utan den ikoniskt kursiverade Jaeger-LeCoultre-graveringen på urtavlan. Samtidigt var den chokladbruna hyllningen till 1931 en blinkning till motsvarigheten som faktiskt tillverkades några år senare, 1935. Sedan dess har begränsade utgåvor av jubileumsur utkommit på marknaden.

En kronologi över Reverso

1931: Jaeger-LeCoultre vänder upp och ned på armbandsurbranschen genom att lansera sin vridbara boett.

1933: Reverso upptas officiellt som en del av märkets portfölj.

1934: Reverso förses med en liten sekundvisare som ännu idag är en del av kollektionen.

1972: En italiensk återförsäljare ber Jaeger-LeCoultre att producera en Reverso-serie baserad på gamla boetter som återförsäljaren har på lager. Den officiella nylanseringen av Reverso, vars produktion hade stått still en period, skulle äga rum 10 år senare år 1982.

#BBD0E0
»

Menu