Omega Seamaster

No products matched criteria.

Omega Seamaster – det mångfacetterade dykuret

Det är en fruktlös strävan att försöka pressa in alla varieteter av Seamaster på en och samma webbsida, eftersom det helt enkelt finns alldeles för många modeller. Det är lönlöst, kära läsare. Vi har redan försökt. Där Seamaster Aqua Terra är ett exempel på elegans och återhållsamhet är Planet Ocean och Seamaster 300 exempel på kompletta dykurspaket. Visuellt är den enda gemensamma nämnaren mellan de tre det kursiverade Seamaster-typsnittet och den berömda sjöhästen som är inetsad i visarna.

Mer än någon annan kollektion är Seamaster en lekplats för tekniska innovationer. Det senaste exemplet: en master co-axial-gång med balansfjäder i silikon. Tack vare dess slitstyrka, den toppmoderna teknologin och de rena stildragen ingår Seamaster i agent 007:s officiella inventarier på uppdrag runtom i världen. Utanför bioduken är uret en galjonsfigur för den moderna gentlemannen, utan att man för den delen har kompromissat med den hårdhet som är förknippad med trogna celebra anhängare som George Clooney.


Seamaster i siffror – topp 5 fakta

17: Den sjuttonde James Bond-filmen

I den sjuttonde James Bond-filmen Goldeneye bär den mest kända hemliga agenten i världen ett armbandsur från Omega runt handleden. Genom att trycka på företagets nära historiska samarbete med den brittiska miliären fick Omega tillslut förtroendet att bli officiell accessoar åt rollfiguren. År 2015 återgick Bond till sina rötter när han bar en Seamaster 300 i storfilmen Spectre. Utförandet som syns i filmen för tankarna till historiska Omega Seamaster 300 från 1960-talet.

8500: Kaliber 8500

Kaliber 8500 blev det första urverket att husera i Seamaster-kollektionen och är den första kalibern som inte låter sig påverkas av magnetfält på upp till 15 000 Gauss.  Sedan dess har andra kalibrar utanför Seamaster-serien lanserats som bygger på 8500.

15: Femton x icke-magnetisk

Där vissa tillverkare försöker ta fram boetter som skyddar uret från magnetfält har Omega valt en annan väg, nämligen att inte använda magnetiska material i urets viktigaste komponenter. Resultatet är en kraftigt förhöjd magnetfältsresistans (15 000 istället för 1 000 Gauss).

2: Två boettegenskaper

Heliumventilen är en teknisk funktion som styr intaget av heliummolekyler inuti boetten och därmed fungerar som ventilation. Samtidigt bidrar den med extra optik som verkligen får uret att kännas som ett äkta dykinstrument.

2007: Sedan 2007

Sedan 2007 är George Clooney ambassadör för Omega och föredrar i privata sammanhang att bära en Seamaster. Han har också setts bära en Ploprof samt Aqua Terra- och Planet Ocean-utföranden.


En kronologi över Seamaster

1932: Fem år efter att Rolex utvecklade det första vattentäta armbandsuret följde Omega i samma fotspår. Modellen hette på den här tiden ”Marine” och var perfekt lämpad inte bara för vattenbaserade aktiviteter utan även till dykning på medeldjup.

1948: Omega lanserar den första Seamaster som tillverkats i en serie.

1957: Seamaster 300 lanseras som märkets första moderna dykur med egentillverkad kaliber.

1966: Omega Seamaster 120 blir det första dykuret att innehålla datumregister (Submariner Date från Rolex skulle komma först tre år senare).

1970: Efter fyra års utveckling lanseras Omega Seamaster 600 Ploprof.

1971: Nya Seamaster 100 presenteras för första gången för världen.

1972: Omega ger ut en kronograf med komplett undervattenskapacitet (världens första dito utvecklades av Doxa år 1969).

1995: James Bond bär för första gången en Omega Seamaster 300 i filmen Goldeneye. Sedan dess har ett flertal Seamaster-modeller (senast Aqua Terra och Planet Ocean) slagit vår hemliga agent följe runt handleden.

2005: Seamaster Planet Ocean lanseras.

2008: Tre år efter Planet Ocean utvidgas Seamaster-kollektionen med en elegant Aqua Terra-modellserie.

2014: Det första master co-axial-urverket införlivas i Seamaster-kollektionen.

Menu