Omega Speedmaster

No products matched criteria.

Omega Speedmaster

Knappt något armbandsur har ett lika galaktiskt formspråk som Omega Speedmaster Professional. Denna oomtvistliga legendar spelar i en alldeles egen liga. Precis som de astronauter som bar modellen runt sina handleder blev detta det första armbandsuret någonsin att besöka månens sandiga yta. Det här är tveklöst huvudattraktionen i Omegas hela kollektion. Även om det ju är en bra säljpitch så får Speedmaster inte hela det erkännande som det förtjänar när det reduceras till etiketten ”det första armbandsuret på månen”.

Speedmaster finns i flera olika utföranden, t.ex. Moonwatch, Mark II, Racing, Broad Arrow och Speedmaster ’57 m.fl. Ännu idag är det världens mest beprövade mekaniska armbandsur, eftersom NASA har utfört otaliga tester för att försäkra sig om urets kapacitet som rymdfartsinstrument. Sedan 1957 har dess spännande och välkända historia bidragit till att uret numera är en av de äldsta kronografmodellerna som aldrig har upphört att produceras. År 2014 blev Omega mycket uppmärksammat för lanseringen av Dark Side of the Moon-modellen som gavs ut i såväl ett grått som ett vitt utförande.

Speedmaster i siffror – topp 5 fakta

11: Apollo elva

Självklart måste den här listan inledas med den händelse som gjorde Speedmaster till det den är idag. Armbandsuret är faktiskt inte bara en liten fotnot i historien, utan snarare själva pennan som skrev den – så viktigt var det att mäta tiden rätt när Apollo 11-expeditionen till månen gjorde sin historiska resa.

3: Tre subtavlor

Den första versionen av Speedmaster Professional har ett tredje timregister. De flesta moderna kronografer har tre subtavlor, men på den tiden var det bara de absolut mest exklusiva och komplicerade modellerna som kunde stoltsera med detta.

14: Fjorton sekunder

Apollo 13 slutade nästan i fullständig katastrof, även innan äventyret skildrades i form av en episk biofilm med Tom Hanks och Kevin Bacon i huvudrollerna. Det som inte alla känner till är att Omega Speedmaster var en avgörande faktor i att få hem besättningen tryggt till jorden, framförallt vid återinträdet till jordens atmosfär när raketerna på Apollo 13 var tvungna att aktiveras i precis rätt tid och under exakt 14 sekunder. Där flera av datorerna ombord hade havererat tog Speedmaster över beräkningarna för att fastställa precis rätt tajming under den vågade raketmanövern. För sin viktiga insats blev Speedmaster med rätta tilldelat NASA:s Snoopy Award. 45 år senare hedrade Omega minnet av den räddade katastrofen genom att ge ut en specialutgåva med Snoopy-tema (eller Snobben som seriefiguren heter på svenska), där den berömda beageln från Charles M. Schultz serie pryder urtavlan.

42: Fyrtiotvå millimeter

Speedmaster Professional har en boettdiameter på 42 millimeter, precis som dess motsvarighet på uppdraget till månen 1969. Det stora (för sin tid) måttet berodde på att armbandsuret var tvunget att vara så slitstarkt som möjligt och tåla en extrem omgivning (rymden är ju en farlig plats). Den nutida diametern på 42 mm utan krona motsvarar ungefär ett genomsnittligt sportur. Speedmaster Professional representerar en modern tolkning av armbandsurets estetik, utan att själva ursprungsdesignen hos originalmodellen har offrats. Större boettstorlekar är definitivt en av anledningarna till att den historiska Speedmaster-modellen är ett armbandsur som faktiskt används än i dag snarare än att bara samla damm på bokhyllor runtom i världen.

1: Nummer ett

Det är lite av en tradition att armbandsurtillverkare inte ska skylta med hur många armbandsur de har sålt. Men det är en öppen hemlighet att klassiska Speedmaster Professional med referensnummer 311.30.42.30.01.005 är det mest populära tillika mest sålda armbandsuret i Omega-serien. Ännu i dag är detta ett av de mest lättidentifierade lyxuren i världen med referensnumret 3750.50.00. Det eleganta utförandet av Speedmaster Professional har under årens lopp kommit att få tillökning i form av andra modeller, t.ex. Mark II och Dark Side of the Moon. Moonwatch-serien har jämnats ut av en co-axial-modell vars boettdiameter mäter lite över 44 mm och därmed placerar sig någonstans i mitten på skalan mellan Professional och Dark Side of the Moon. Den finns i rostfritt stål och i orange guld.

A Chronology of the Speedmaster

1957: Första Omega Speedmaster med referensnummer CK2915 lanseras. Denna ”ursprungs-Speedy” huserar kaliber 321 och har tillverkats ända sedan 1959.

1959: Efterträdaren till CK2918 lanseras. Från och med nu har Speedmaster en svart infattning som pryder modellen ännu i dag.

1965: Speedmaster får den extra beteckningen ”Professional”, till ära för den första rymdpromenaden som utfördes av Edward H. White.

1968: Referens St 145.022 presenteras och skulle senare komma att skriva historia som det första uret på månen.

1985: Speedmaster Professional erbjuds nu med månfas och datumtavla.

2012: Nya Omega Speedmaster Racing presenteras för första gången.

2014: Den legendariska Omega Mark-serien återupplivas i form av Mark II. Precis som sina föregångare Mark III, Mark IV, och Mark V drar den blickarna till sig med sin speciella boettform.

Menu