Zenith El Primero

No products matched criteria.

El Primero – den främsta. Le Premier. Der Erste.

Alla armbandsurtillverkare lever på berättelsen de skriver om sig själva. Om Zenith reducerades till en samling anekdoter skulle dess tillblivelsehistoria inte vara komplett om inte berättelsen om det kanske mest berömda kronografverket genom tiderna togs med. Att Zenith skulle klara att utstå pressen från Seiko och en allians mellan Breitling, TAG Heuer och Dubuis-Dépraz var det få som trodde ens var möjligt. Det var bokstavligen en David mot Goliat-saga – och hur den slutar vet vi ju alla. Den 10 januari 1969 utdelade Zenith det avgörande slaget genom att presentera El Primero och legendariska kaliber 11.

Visst mumlas det här och var om att Seiko 6139 eller kaliber 11 bör förlänas lite av äran, men ingen kan förneka att El Primero faktiskt var den första modellen som presenterades för allmänheten. Detta var en milstolpe i armbandsurens historia, och den är värd att återberätta inte bara för att den är intressant i sig, utan också för att själva konstruktionsplanen kunde ha gått förlorad och aldrig sett dagens ljus. Här vill vi hälsa till den medarbetare som under kvartskrisen valde att ignorera sin arbetsgivares order att lägga gamla utföranden på hyllan. Denna oegennyttiga handling hjälpte märket att göra en storartad comeback. Som en tidvåg.

På djupet – en kamp som förändrade armbandsuren för evigt

El Primero var det första automatiska urverket med kronografkomplikation. Men vad var det som gjorde denna uppfinning så nydanande och unik? Tja, vissa kritiker skulle hävda att det bara är en kombination av befintliga moduler, vilket inte nödvändigtvis behöver vara något dåligt. Men utmaningen låg snarare i att ta fram ett automatiskt kronografverk som också tilltalade konsumenterna. På 1960-talet var det mindre och tunnare armbandsur som var storleksidealet när det gällde gentlemannaur. Därför var det en stor utmaning att tillverka ett så litet automatiskt kronografverk som möjligt, så att detta kunde få plats i en boett som inte var alltför klumpig.

En utvecklingsfas på omkring två år är inte särskilt lång tid. Tidsspannet från utveckling till serieproduktion är minst sagt uppseendeväckande och den faktor som verkligen rörde om i branschgrytan. Kaliber 11, även känd som Chronomatic, hade en inbyggd mikrorotor som roterade basmodulen 180 grader. Detta innebar att kronan satt, inte till höger (som är normalfallet), utan till vänster. Denna egenhet är en del av den mytologi som omgärdar kaliber 11 i dess ursprungsutförande. El Primero å andra sidan var tillverkad i så tunt utförande som möjligt så att uret kunde förses med en centraliserad rotor som spände över hela urverket utan att för den delen göra uret för stort eller tungt att bära.

Där de flesta av komponenterna i kaliber 11 kommer från flera olika tillverkare är El Primero ett helt egentillverkat koncept, vars embryo ligger flera årtionden bakåt i tiden. Den intensiva konkurrensen mellan två olika arbetsgrupper om att ta fram världens första automatiska kronograf började 1967: två år innan urverket presenterades i januari 1969. På den här tiden var Zenith inte någon oansenlig tillverkare. Men företaget var definitivt en underdog jämfört med sådana som TAG Heuer, Breitling och gänget. Trots sin isolerade position och den skepsis som omgärdade projektet lyckades Zenith tack vare sin hårdnackade attityd vinna kampen om att skapa det första automatiska kronografverket.

El Primero i siffror – topp 5 fakta

9: Nio månader bakom El Primero

Nuförtiden innehåller kollektionen inte bara kronografer utan även trehändiga armbandsur. Till och med Flyback-kronografen och Tribute Felix Baumgartner-modellen ingår i huvudkollektionen. Det tog sammanlagt nio månader att ta fram El Primero. Enligt Zenith användes totalt arton olika materialtyper och 2 500 tillverkningsmanövrar utfördes.

10: Tio hopp per sekund

El Primero gör 36 000 VpH (vibrationer per timme). Glidfrekvensen hos sekundvisaren är indelad i tio hopp per sekund. Den höga frekvensen hos El Primero ger en otrolig precision, som ännu i våra dagar är i stort sett oöverträffad.

3: Tre subregister i tre olika färger

De modeller i El Primero-kollektionen som har tre subregister i olika färger sticker verkligen ut. En kombination av blått, svart och ljusgrått pryder urtavlan hos El Primero Chronomaster 1969, El Primero Original 1969 och El Primero Stratos Flyback Tribute Felix Baumgartner. Den senare togs fram i ett samarbete inför när Zenith sponsrade världens första base-jump från stratosfären.

2: Två visare

El Primero-portföljen har utvidgats med trehändiga armbandsur utan kronograf. Dessa har fått namnet Synopsis. Förutom stoppfunktion saknas även sekundvisare, vilket innebär att modellserien får klara sig med två visare.

14: Atomnumret för kisel

I vissa av El Primero-verken, bland andra 4613 och 4061, är gånghjulet gjort av kisel, som har flera fördelar jämfört med rostfritt stål. Förutom att det är icke-magnetiskt, slitstarkt och korrosionsfritt har det ytterligare en styrka som bidrar till vibrationstempot hos El Primero-verket: i El Primero behövs ingen smörjning, eftersom det inte uppstår någon friktion mellan kiselkomponenter.

Menu