Cartier

  Cartier

Ronde Solo

W6701009
  Cartier

Ballon Bleu

WE902055
  Cartier

Tank Francaise

WGTA0031
  Cartier

Tank Francaise

WJTA0022
  Cartier

Santos de Cartier

WJSA0014
  Cartier

Santos de Cartier

WGSA0030
  Cartier

Santos de Cartier

WSSA0018

Cartier – By Watch Fanatics, For Watch Fanatics

”Kungars juvelerare och juvelerarnas konung”, som Cartier en gång utnämndes till av Edward VII av England, har sedan länge varit ett (om inte det!) mest berömda märket i världen inom högkvalitativt urmakeri. De första två generationerna i huset Cartier fokuserade främst på just juveler. Kungaätter runtom i världen är regelbundna kunder hos detta märke som kommit att bli synonymt med extravaganta skapelser. Men det var inte förrän med den hängivna klockfantasten Louis Cartier (1875–1942) som Cartier också började erbjuda armbandsur. Under hans ledarskap tillverkades det första armbandsuret i världen – Cartier Santos. Monsieur Cartier skulle under sin livstid komma att bli en pådrivande kraft för hela branschen. Hans innovativa idéer ledde till framtagandet av armbandsurklassiker som är immuna mot övergående trender. Det gäller inte minst Cartier Tank. Ännu idag är Cartiers armbandsur högt aktade bland armbandsurkonnässörer i alla åldrar.

Med utgångspunkt från märkets anrika ursprung har Cartier utvecklat ett helt unikt formspråk vars estetik inom urmakeriet är av samma klass som husets berömda juveler. Den kvadratiska boetten och infattningens skruvar på Cartier Tank och Santos, de romerska siffrorna som utmärker samtliga kollektioner, inklusive Ballon Bleu och kronografer som Driver de Cartier och Calibre de Cartier, är omisskänliga designinslag. Det gäller även själva Cartier-logotypen strax under tolvslaget på urtavlan. Förutom det rent estetiska är Cartiers pjäser kända för att bryta ny mark även på det tekniska området. På 1990-talet började märket att ta fram egentillverkade kalibrar. 1904 MC (automatiskt urverk), 9907 MC (kronografverk) och 9452 MC (urverk med flygande tourbillon) är bara några av de skapelser som tagits fram vid Cartiers ateljé i Schweiz under ledning av märkets urverksdirektör, Carole Forestier-Kasapi

Kollektioner från Cartier

Panthére

Nyutgåvan av detta berömda damur från 1980-talet är ett armbandsur och en juvel i ett. Den kvadratiska boetten med rundade hörn, urtavlans romerska siffror och det smakfulla armbandet ger Panthére-kollektionen sin eleganta framtoning. Den åttakantiga kronan är försedd med en safir, vilket innebär att uret lämpar sig i såväl affärssammanhang som till mer speciella tillfällen.

Drive

Denna nyare herrmodell har en kuddformad boett. Urets unika silhuett ger Drive de Cariter en modern framtoning, samtidigt som kollektionen sticker ut från andra herrkollektioner på marknaden. Drives briljanta formgivning är särskilt framträdande när uret sitter kring handleden, där det smälter in sömlöst med armens konturer tack vare den tunna boetten.

UTFORSKA DRIVE-KOLLEKTIONEN

Calibre de Cartier

Denna runda herrmodell är inte bara sportigare i utseendet än andra kreationer från Cartier, utan erbjuds också i olika varianter, bland annat som dykur och kronograf. Den dynamiska och flotta utstrålningen hos uren i Calibre de Cartier-kollektionen når sin fulländning tack vare datumtavlan och den mindre sekundindikatorn.

UTFORSKA CALIBRE DE CARTIER-KOLLEKTIONEN

Santos de Cartier

År 1904 utvecklade Cartier världens första armbandsur. Uret döptes efter Louis Cartiers brasilianska vän, nämligen piloten Alberto Santos Dumont, och blev därmed också världens första pilotur. Rundade hörn med synliga boettskruvar gör detta till en omisskänligt karakteristisk herrmodell.

UTFORSKA SANTOS DE CARTIER-KOLLEKTIONEN

Clé de Cartier

Kronan i form av en nyckel (Clé). Betecknande för Clé – som finns både som dam- och herrmodell – är de harmoniska proportionerna och tunna linjerna. Den runda, lätt kurvade silhuetten ger dessutom en utmärkt passform kring handleden.

UTFORSKA CLÉ DE CARTIER-KOLLEKTIONEN

Rotonde de Cartier

Denna sinnrika herrkronograf med kolumnhjul ser väldigt maskulin ut på armen, trots att modellen är återhållsam i storleken. Det är den lite tjockare boetten och de breda bandfästena som ger denna visuella effekt.

UTFORSKA ROTONDE DE CARTIER-KOLLEKTIONEN

Tortue

Denna dam- och herrkollektion är känd för sin okonventionella estetik. När den gavs ut år 1912 var det den tredje armbandsurkollektionen från huset Cartier, och utmärkande var dess eleganta, minimalistiska och kompakta former. I dagens kollektion ingår flera varianter och funktionskombinationer, exempelvis datumtavla, GMT och liten sekundtavla.

UTFORSKA TORTUE-KOLLEKTIONEN

Tank

Konceptet bakom Tank föddes år 1917. Designen är kompakt och slimmad. I damkollektionen erbjuds uret i rostfritt stål eller roséguld i kombination med läderarmband som ibland är försedda med diamanter. Tank är en av Cartiers mest kända armbandsurmodeller, särskilt på herrsidan. Det är Louis Cartier själv som ligger bakom modellen, och han bar den också i egen hög person. Sedan den första kreationen har flera varianter utvecklats, såsom Tank Solo, MC och Anglaise.

UTFORSKA TANK-KOLLEKTIONEN

Ballon Bleu

Boetten på Ballon Bleu liknar en rund ballong med blå accenter. Kollektionen finns både som herr- och damvariant. Med ett digert utbud av färger och material till armbandet är det här en kollektion som uppmuntrar till personligt uttryck.

UTFORSKA BALLON BLEU-KOLLEKTIONEN

Ronde

Ronde-kollektionen har en förtrollande klassisk design för både män och kvinnor. Den runda boetten är uttryck för en minimalistisk estetik, medan de blå accenterna och romerska siffrorna som är Cartiers själva signum finns bevarade.

UTFORSKA RONDE-KOLLEKTIONEN

Pasha

This masculine line with its round case is a popular men’s model of Cartier, characteristic with the crown, which is defined with a striking crown protector. This and the additional pushers for the chronograph are adorned with attractive cabochons. The Cartier trademarks are apparent on the dial: the Roman numerals, the hatched border and the logo. Some models of the Pasha are also available with Arabic numerals.

UTFORSKA PASHA-KOLLEKTIONEN

Varför ska jag köpa Cartier?

Cartiers urmakeri uttrycker klassisk elegans i kombination med egentillverkade kalibrar som kännetecknas av teknisk sofistikation och innovationslusta. Uren är framtagna för den som söker exceptionell kvalitet, respekt för tradtioner och ett oslagbart hantverk. Sammansmältningen av genomtänkta formkoncept och ett precisionsstyrt hantverk är märkets kännemärke. Cartier är synonymt med exklusivitet och ger bäraren en anstrykning av finess som drar till sig komplimanger och beundran. Det är därför Cartier, som ju länge var uteslutande en aktad juveltillverkare, har gjort sig ett stort namn även som urmakare. Företaget erbjuder armbandsur i modern maskulin tappning, som exempelvis Cartier Drive, men också i klassiskt eleganta former på damsidan, som med Panthére. På unisexmarknaden talar Cartier till båda könen med exempelvis Tank, som erbjuds i olika finish och storlekar. Den som väljer att köpa ett ur från Cartier får en pjäs som är oemotståndlig att bära och som utan tvekan kommer att bestå i generationer.

 

Cartier i siffror

20

20 var det antal som det begränsade skelettutförandet av den sällsynta Cartier Tank Platinum gavs ut i. Spännet till armbandet i alligatorskinn består av 18 karat vitt guld.

1,000,000

1 miljon amerikanska dollar var värdet på det pärlhalsband som Cartier bytte in mot en butikslokal på Fifth Avenue i New York år 1917.

69.42

69,42 karat väger den diamant som Robert Kenmore, styrelseordförande för ett dotterbolag till Cartier, köpte år 1969. Stenen såldes senare till Richard Burton och Elizabeth Taylor.

1904

1904 utvecklades det första herrarmbandsuret för att piloten Alberto Santos Dumont beklagade sig hos Louis Cartier över att fickur inte var ändamålsenliga i luften.

27

27 var det antal tiaror som kung Edward VII beställde från Cartier inför sin kröning år 1902.

Cartier: en kronologi

1847: 1847 lade Louis-François Cartier grunden till företaget när han tog över juvelverksamheten efter sin läromästare Adolphe Picard på Rue Montorgueil i Paris. Ett år tidigare hade han blivit mästerjuvelerare och registrerat ett eget varumärke – ett hjärta inskjutet mellan initialerna L och C inramade av en diamant.

1853: 1853 öppnar Cartier dörrarna för privata köpare på Rue Neuve des petits Champs.

1859: 1859 börjar Cartier sälja antika fickur som en del av sitt produktsortiment.

1872: 1872 börjar företaget systematiskt att utvidga affärerna med nya ur. Förutom egna fickur säljer företaget pjäser åt andra lyxmärken (Vacheron & Constantin från 1893 och framåt, och efter 1900 även Audemars Piguet).

1874: Alfred Cartier tar över ledningen för verksamheten.

1898: Alfreds son går in i företaget som då byter namn till Alfred Cartier & Fils. Verksamheten flyttar in på den anrika adressen Rue de la Paix år 1899. Där finns företaget än i dag.

1902: 1902 öppnar Cartier en filial i London, där företaget tillverkar juveler åt det brittiska hovet.1904: 1904 tar Cartier fram världens första pilotur – ”Cartier Santos” – som blir en stor framgång. Uret är det första att förses med läderarmband.

1912: 1912 tog Louis Cartier fram mirakeluret Les Pendules Mysterieuses.

1953: 1953 omnämns Cartier av Marilyn Monroe som sjunger att ”diamanter är kvinnors bästa vän”.

1974: Robert Hocq och Alain Dominique Perrin utvecklade konceptet ”Les Must de Cartier” för att tilltala en yngre målgrupp.

1997: Cartier ingår nu i lyxkoncernen Richemont.

Cartier beundrare

Cartier har alltid varit populärt hos aristokratin. Grace Kelly, prinsessan Diana och Kate Middleton hör till märkets majestätiska klientel. Listan över kända Cartier-fans är lång och imponerande: musiker som Kanye West och Madonna samt Hollywood-kändisar som Angelina Jolie och Nicole Kidman är alla bärare av armbandsur från Cartier. Den senaste uttalade beundraren i skaran kring Cartier är filmregissören Sofia Coppola.

Menu