Vulcain 50s Presidents Watch

50s Presidents’ Watch – Ovala rummets andra armbandsur

Symbolik. Anledningen till att viktiga beslutsfattare och kändisar använder och gärna stoltserar med armbandsur offentligt är inte bara symbolvärdet. De vill också visa att de följer ett tidspressat schema i allmänhetens intresse. Och ett extremt tidspressat ämbete är onekligen det som amerikansk president. Inte undra på att det första och mest berömda armbandsuret med alarmfunktion (förutom Jaeger-LeCoultre Memovox) var Vulcain Cricket, som också skulle komma att bli flera presidenters gunstling. Mest känt är att Harry S. Truman gjorde uret berömt på 1950-talet, och till och med Dwight Eisenhower, Lyndon B. Johnson och Richard Nixon ägde varsitt.

50s Presidents’ Watch återspeglar en tidsperiod under vilken armbandsur med alarmfunktion var en mycket viktig accessoar både i den privata och offentliga sfären. Ja, det fanns faktiskt en tid då smarttelefoner och internet ännu inte var uppfunnet. Och vi överdriver inte när vi skriver detta: alla som hade någon självrespekt ville på den här tiden äga ett larmur från Vulcain. Även när formgivningen verkligen har skrikit 50-tal har den ändå passat in genom årtiondena. En del av 50s Cricket-optiken har hamnat lite i skymundan, t.ex. den tvåfärgade urtavlan och de självlysande visarna. Istället är det Vulcain ”V”:et som pryder tavlan på 50s Presidents’ Watch (som i själva verket användes på 60-talet). Det är ett ur som har en rik historia bakom sig.

50s Presidents’ Watch i siffror – topp 5 fakta

20: Tjugo sekunders gnisslanden

Den berömda Vulcain Cricket-kalibern används i de flesta av modellerna i 50s Presidents’-kollektionen. Det mekaniska alarmet dras upp oberoende av tiden, vilket innebär att när armbandsuret ska ställas måste klockan och larmfunktionen dras upp för sig. I fullständigt uppdraget tillstånd ger larmet från sig gnisslingar i tjugo sekunder.

33: Förenta staternas trettiotredje president

Harry S. Truman, Förenta staternas trettiotredje president, var den första presidenten att fotograferas med en Vulcain runt handleden. Flera presidenter skulle komma att gå i hans fotspår.

42: Fyrtiotvå millimeter

Ur designsynpunkt har Vulcain valt återhållsamhet som riktmärke, med tanke på att USA:s president inte kan glänsa för mycket. Urtavlan på flera av modellerna i kollektionen har en randig finish och finns i flera färgutföranden från silver och mörkblått till svart. Förutom standarddiametern på 42 mm finns det en specialutgåva med en diameter på 39 mm.

10: V-10

De flesta av modellerna i 50s Presidents’-kollektionen huserar Cricket-kalibern, som i standardversionen saknar datumregister (kallas ”V-10”). Utöver larmuret i serien finns det en modell med månfas samt kronografer och klassiska trehändiga armbandsur. Det finns även en begränsad utgåva med djupblå urtavla till ära för jazzlegendaren Herbie Hancock.

30: Trettio hjärtslag

50s Presidents’-kollektionen är inspirerad av designen som utmärker vintageutgåvorna av Cricket. Kronografen i heritageutförande är tänkt att tilltala nostalgiker genom att erbjudas i såväl rostfritt stål som roséguld. Inskriften Gradué pour 30 Pulsations på kanten av den inre sifferringen (den yttre ringen är ett Minutérie) är påfallande. En pulsmätare på skalans ena ände mäter människans pulsslag (genom att räkna 30 hjärtslag).

Det andra presidenturet i urmakeriets historia

Presidentämbetet i USA har lyft fram två armbandsur i berömdhetens rampljus: Rolex Day-Date och Vulcain Cricket. Det är inte en tillfällighet att både Day-Date och Cricket har varit oskiljaktigt förknippade med amerikanska presidenter. Det räcker inte att ett presidentur gör sig bra till kostymen och slipsen eller har ett slipat yttre. Här är det funktionalitet som krävs. Eller kan du föreställa dig ett presidentur med månfaskomplikation? Tänkte det.

Day-Date har en behändig kalenderkomplikation som med veckodags- och datumregister hjälper bäraren att hålla reda på dagens möten. Vulcain Cricket har dessutom en larmfunktion som fyller samma funktion. Eftersom Rolex har kommit att bli så tätt förknippat med lyx (särskilt sedan mitten av förra århundradet) är märket inte riktigt lämpligt som leverantör till det amerikanska presidentämbetet. Det gäller dock inte 50s Presidents’ Watch. Ännu i våra dagar får amerikanska presidenter (undantaget George W. Bush av okänd anledning) ett Vulcain-larmur skickade till sig som gåva när de tillträder sitt ämbete.

Menu